WRI Türkiye ve Marmara Belediyeler Birliği Ortaklığında Yerel Yönetimler ve STK’lara İklim Kriziyle Mücadelede Destek

  • ‘Marmara Bölgesi'nde Yer Alan Yerel Yönetimlerin ve Sivil Toplumun İklim Değişikliği ile Mücadele Kapasitelerinin Geliştirilmesi’ projesi ile WRI Türkiye, Marmara Bölgesi’ndeki yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının iklim değişikliği ile daha etkin mücadele edebilmeleri için güç birliği yapıyor.

2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine Bir Adım Daha Yaklaşıldı: Bina Sektörünü Karbonsuzlaştırmak İçin Türkiye Yol Haritasını Belirledi

WRI Türkiye’nin yürüttüğü, Türkiye’de nihai enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 32’sinden, sera gazlarının da yaklaşık yüzde 30’undan sorumlu olan bina sektörüne yönelik kapsamlı, öncü ve sürdürülebilir çözüm önerileri sunarak iklim değişikliği ile mücadeleyi hızlandırmayı hedefleyen Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcı Projesi kapsamında hazırlanan yol haritası tamamlandı.

Uygulama Alanı:

Krizden nasıl çıkılır?

İki yıl önce korona virüsü salgını dünyada temel gündemken, şu an pandeminin yerini ekonomi ve buna bağlı olarak enerji meselesi aldı. Covid-19 salgınının pandemiye dönüşmesiyle birlikte birçok ülkenin aldığı tam kapanma ve karantina gibi önlemler ulaşım, turizm, taşımacılık sektörlerini olumsuz anlamda etkilemişti. Normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte ise enerji alanındaki talep yeniden artarken, Türkiye de yeni yıla doğalgaz, akaryakıt ve elektrik zamlarıyla girdi.

Uygulama Alanı:

“Emisyonların Azaltılması için Elektro Hareketlilik Ekosistemi Geliştirilmeli”

Küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında sınırlandırmak için ulaşımdan kaynaklanan emisyonların mevcut durumunun acilen değiştirilmesi gerekiyor. Bu değişimi sağlayacak yöntemlerin en önemlisi, elektrik ve hidrojenin düşük karbonlu üretimine yatırım yapan ve sürdürülebilir ulaşım ilkelerini uygulayan entegre bir elektro hareketlilik ekosisteminin geliştirilmesi.

Uygulama Alanı:

Sıfır karbon bazı şehirler için ütopya değil

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in geçenlerde İstanbul’da düzenlediği “7. Yaşanabilir Şehirler Sempozmu”nun teması şöyleydi:

“Şehirler için Düşük Karbon Yetmez, artık Sıfır Karbon Zamanı”.

2005 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren WRI’in (Dünya Kaynakları Enstitüsü) Türkiye ofisinin Direktörü Dr. Güneş Cansız’ın açılış konuşmasında vurguladığı gibi dünya nüfusunun 

Uygulama Alanı:

Trump'ın iklim anlaşmasından çekilmesi 24 trilyon doları riske atabilir

WRI Ross Center for Sustainable Cities Global Direktörü Ani Dasgupta "Düşük karbonlu kalkınmanın 2050'ye kadar sadece şehirlerde 24 trilyon dolar net fayda sağlayacağını hesaplıyoruz. Umuyorum olmaz ama Trump ve yönetiminin bu hareketi, iklim değişikliğine karşı tüm bu çabaları olumsuz etkileyebilir" dedi.

 

Dasgupta, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, iklim değişikliğinin artık sadece mevsimsel hava olayları ya da doğal afetlere sebep olmadığını, günlük hayatı da derinden etkilediğini söyledi.

Uygulama Alanı:

İstanbul'da "park et-devam et" sistemi bisikleti sevdirdi

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız ile Türkiye çapında yapılan bisikletli ulaşım çalışmalarını masaya yatırdık. Sohbet esnasında İstanbulluların ulaşımda vazgeçilmezi olan metrobüsün de kurumun ilk projesi olduğunu öğrendim. Dr. Güneş Cansız, Türkiye'de aralarında İstanbul, Konya, Bolu, İzmir, Eskişehir'in de olduğu 14 şehre bisiklet, yayalaştırma, metrobüs, yol güvenliği, hava kalitesi, toplu taşıma ve binalarda enerji verimliliği konularında destek verdiklerini anlattı. 

İstanbul'da bisiklet yolları ne durumda?

Uygulama Alanı:

TÜRKİYE’DEN HOLLANDA’YA ‘BİSİKLET ÇIKARMASI’

Kent içi bisikletli ulaşım konusunda yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in Avrupa Birliği fonuyla hayata geçirdiği iletişim projesi ‘Haydi Türkiye Bisiklete!nin katılımcıları Hollanda’ya ‘çıkarma yaptı’! Türkiye’nin dört bir yanında bisikleti bir ulaşım aracı haline getirmeyi, belediyelere bu konuda yol göstermeyi hedefleyen proje kapsamında 10 – 12 Temmuz tarihlerinde başkent Amsterdam’da saha çalışması gerçekleştirildi.

Bisikletli ulaşım farkındalığı için Türkiye'ye 'iletişim fonu'

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Sivil Toplum Destek Programı 2 çerçevesindeki "Haydi Türkiye Bisiklete!" proje fonu, sivil toplum kuruluşu olan Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından alındı. 

Türkiye ve AB üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının karşılıklı bilgi alışverişi sağlamaları için geliştirilen Sivil Toplum Destek Programı 2 kapsamındaki "Haydi Türkiye Bisiklete!" projesine sağlanan fon ile Türkiye'de ilk kez bisiklet yollarının özellikle kent içi kullanımda yaygınlaştırılması için

Uygulama Alanı: