Yeşil binalar ve yerleşim alanlarına ulusal kimlik geliyor
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Arzu tekir ile Operasyon Müdürü Güneş Yerli'nin de katıldığı törende bir konuşma yapan Bakan Sarı, hükümetin göreve geldiği günden bu yana çevreyi ve doğayı korumak için önemli çalışmalar yaptığını belirterek bu çalışmaları üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yürüttüklerini vurguladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla İTÜ arasında “Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşim Alanlarının Basit Ölçümlendirme Kılavuzunun Hazırlanması Protokolü” imzalandı.
Türkiye'nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 37'si binalardan kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra sera gazlarının yüzde 30'u da bu binalardan üretiliyor. Temel Değerlendirme Kılavuzu da, binaların çevreyi daha az kirletmesi, sera gazının yayılımını en aza indirmesi, daha az enerji tüketmesi ve doğal kaynakları israf etmemesi amacıyla hazırlanmaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) başta olmak üzere diğer üniversiteler, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hazırlanacak olan bu kılavuz Türkiye'de sürdürülebilir yeşil bina, yerleşim alanlarının yapımında ve inşasında temel alınacaktır.
Aralık 2014 yılında yürürlüğe giren yeşil bina ve yerleşmelerinin belgelendirilmesine, yayınlanan yönetmelikle uluslararası marka değeri olan ulusal bir belgelendirme sistemi oluşturması ve nitelikli belgelendirme yapan kuruluşlar ve hizmet alan vatandaşların haklarının korunması hedeflenmişti. Yapı kullanma izin belgesi standardında bir süre önce değişiklik yaptıklarını, bu yapılan değişikliğe bağlı olarak bundan sonra yapı kullanma izin belgesinde yeşil bina belgesine ve enerji kimlik belgesine ilişkin bilgilerinin de yer alacağına dikkati çeken Bakan Sarı, protokolü imzalanan kılavuzun da ülke koşullarına göre hazırlanacağını ve bununla söz konusu sertifikasyonlarının yapılması için yurt dışına yüksek meblağlar ödenmesinin önüne geçileceğini kaydetti. Bakan Sarı, "Bu proje ile yenilenebilir enerji teknolojilerinin teşvik edilmesini, karbon salınımının azaltılmasını sağlamayı planlıyoruz. Çevre dostu az su kullanan, bulunduğu yörenin özelliklerini yansıtan bina uygulamalarının da yaygınlaştırılmasını da hedefliyoruz. Yeşil binalara ilişkin çalışmalarda hedefimiz çevreyi korumak" değerlendirmesini yaptı.
Protokolün imzalanmasının ardından Direktörümüz Arzu Tekir WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile paylaştı.