Koronavirüs salgını sonrasında farklı ülkelerin karantina uygulamaları nedeniyle birçok kentte hayat durma noktasına geldi. Toplu ulaşım kullanımında ciddi azalmalar meydana gelirken, birçok sektör faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.
2010 yılından bu yana Tarihi Yarımada Yayalaştırma Projesi üzerine yoğun çalışmalar gerçekleştiren EMBARQ Türkiye konu hakkında beşinci raporunu yayınladı. EMBARQ Türkiye koordinasyonunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan raporda, Fatih Belediyesi
-
Defining Mediterranean cities’ needs on urban mobility: findings from the SOLUTIONS local workshops in the Mediterranean region - Pınar Köse, EMBARQ Turkey - CODATU 2015
EMBARQ Türkiye, AFS Gönüllüleri Derneği (AFSGD), TEMA, 21 Eylül Pazar günü, Avrupa Hareketlilik Haftası (16-22 Eylül) kapsamında Tarihi Yarımada’da gerçekleştirilen İstanbul Kültür Avı’nda gençlerle bir araya geldi. İlk kez 2005 yılında AFSGD’nin Ankara’da düzenlediği ve 2009 yılında da ilk kez
EMBARQ-Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, NASA ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile ulaşım kaynaklı emisyonların uydu aracılığıyla ölçümlenmesi için geliştirilen veri toplama sisteminin tanıtım toplantısı 16 Eylül’de yapıldı.
EMBARQ-Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi Türkiye ve İETT emisyonları izlemek üzere Mart 2010’da bir pilot proje başlatmış ve Euro 3 kategorisindeki iki otobüse dizel partikül filtreler (DPF) ve veri kayıt sistemi yerleştirilmişti.
2006 yılında SUM-Türkiye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma Daire Başkanlığı, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği ve küresel ısınmayı tetiklediği için ulaşım kaynaklı emisyonların azaltılması için “emisyon envanteri” çalışmasını yapmışlardı.
EMBARQ- Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi Türkiye, düşük karbonlu ulaşıma yönelik öneriler geliştirmek üzere Antalya, Kocaeli ve Sakarya‘da çalışmalara başladı.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinin iki yılda bir yapılan kongresinde Türk iş ve politika dünyasının seçkin isimlerine hitap eden SUM-Türkiye Direktörü Sibel Bülay, İstanbul sakinlerinin %45’nin hergün en az 2 saatini trafikte geçirdiğine ve bu yüzden şehrin toplam verimliliğin
Geçen hafta SUM-Türkiye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı sera gazı emisyonları dahil İstanbul’un ulaşım kaynaklı hava kirliliği sorununu ele almak için "Senaryo Geliştirme Çalıştayı" düzenledi.