WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Adalar Kent Konseyi ile birlikte Adalar’ın ulaşım sorunlarına sürdürülebilir çözümler geliştirmek için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediye temsilcilerinin yanı sıra yerel halkın da katıldığı “Adalar Sürdürülebilir Ulaşım Çalıştayı” düzenledi. Ulaşım hakkında toplam 10 başlık özelinde en önemli sorunlar belirlenirken ve her birine çözüm önerileri geliştirildi. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, tüm sorun ve çözüm önerilerini hazırladığı çalıştay raporunda bir araya getirdi.
Kendine özgü doğası ve tarihi ile İstanbul’un Adalar ilçesi, diğer pek çok ilçeden farklılık gösteriyor. Bu farklılıkların en başında ise, 15 bin nüfuslu Adalar’da motorlu taşıt kullanımına izin verilmemesi yer alıyor. Buna rağmen, geçtiğimiz yıllar içinde Adalar’da kullanılan bisiklet, elektrikli araçlar ve yayalar arasında yaralanmaya sebep olan çarpışmalar Adalar Kent Konseyi’ni yaşam alanlarını daha yaşanabilir kılmak için çözüm bulmaya itti.
Bunun neticesinde Adalar’a özgü bir çözüm geliştirmek amacıyla Adalar Kent Konseyi uluslararası bir sivil toplum kuruluşunun Türkiye ofisi olan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ile bir araya geldi. Haziran 2016’da da WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler hem Adalar içi hem Adalar’a ulaşımı ele alan bir ‘Sürdürülebilir Ulaşım Çalıştayı’ düzenledi.
Adalıların Ulaşım Sorunlarına Hep Bir Elden Çözüm Arandı
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Adalar Kent Konseyi’nin koordinatörlüğünde 30 Nisan 2016 günü Büyükada’da düzenlenen “Halk Katılım Toplantısı” ile Ada halkının ulaşım sorunlarını tespit etti. Hem Adalar içi hem de Adalar’a ulaşımın tartışıldığı toplantıda, Adalılar ile birlikte bir ortak akıl oluşturmak amaçlandı. Toplantının sonucunda Ada halkının ulaşım sorunları güvenlik; konfor; deniz ulaşımı; yaya; bisiklet; fayton; elektrikli ve motorlu araçlar; yönetim; turizm ve farkındalık olmak üzere 10 başlıkta özetlendi.
Belirlenen 10 başlık, 16 Haziran 2016 günü gene Büyükada’da 77 kişinin katılım gösterdiği ‘Adalar Sürdürülebilir Ulaşım Çalıştayı’nda detaylıca ele alındı. Adalar Kaymakamı Hikmet Dengeşik, Adalar Belediye Başkanı Atillla Aytaç ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi , Özyeğin Üniversitesi, Dentur, Mavi Marmara ve Şehir Hatları temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda önce bu başlıklar kendi içinde öncelik sırasına koyulmuş; ardından da her başlık için en önemli üç sorun belirlenmiş ve bunlara çözüm önerileri geliştirilmişti.
Hazırladığı raporda WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, çalıştayda ele alınan başlıkların değerlendirmesi ile her başlık başına geliştirilen çözüm önerilerine yer verdi. Rapora göre Adalılar için en öncelikle harekete geçilmesi gereken üç konu fayton, elektrikli ve motorlu araç kullanımı ile güvenlik olarak ön plana çıkıyor.