2014 yılından bu yana Hürriyet Gazetesi’nin öncülüğünde şehirlere yaşam değeri katan, değiştiren, geliştiren projelerin ödüllendirildiği “Sign of the City Awards 2018” ödülleri törenle verildi. “En iyi konut projeleri”, “En iyi ticaret projeleri”, “En iyi hizmet yapıları”, “Kent ve mimarlık”, “diğer” ve “Yılın fark yaratanı” olmak üzere 6 farklı kategorinin yer aldığı ödül programında İzmir Büyükşehir Belediyesi “İzmir Sürdürülebilir Ulaşım Projesi” ile “En iyi hizmet altyapıları” kategorisinde “En iyi Ulaştırma ve Altyapı Hizmeti” ödülüne ve “İzmir Tarih Projesi” ile de “Kent ve mimarlık” ödülüne layık görüldü.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki karbon salımının azaltılması hedefi doğrultusunda en büyük ağırlığı toplu ulaşıma verirken, Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde İzmir'deki raylı sistem hattının uzunluğu 16 kat arttı. Metro, İZBAN ve tramvay yatırımlarının yanı sıra deniz ulaşımını da çevreci ve konforlu gemilerle takviye eden İzmir'in yerel yönetimi, elektrikli otobüs filosunun enerjisini de ESHOT çatılarına kurduğu güneş santralinde üretmeye başladı.
Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılından bu yana sürdürdüğü İzmir Tarih Projesi çerçevesinde de, Kemeraltı-Agora-Kadifekale bölgelerini kapsayan ve kentin tarihi kent merkezi olarak bilinen bölgenin koruma-kullanma dengesi gözetilerek sağlıklaştırılması ve canlandırılması doğrultusunda önemli adımlar atılıyor.
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, 2016-2017 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi için “İzmir Tarih Sürdürülebilir Ulaşım Projesi”ni hazırladı. İzmir’in 250 hektarlık tarihi Kemeraltı bölgesini ele alan proje ile WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ekibi önce hem konut hem de ticaret faaliyetleri içeren Kemeraltı bölgesinin mevcut durumunu tespit etti; ardından da bisiklet ve yaya çözümlerinden toplu taşıma ve parklanma çözümlerine kadar bölgeyi ulaşım açısından İzmirliler için daha erişilebilir kılacak öneriler sundu. 2017’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunulan raporda geçen yayalaştırma önerileri doğrultusunda bölgede 70 sokak yayalaştırıldı ve çarşı bölgesine araçların giriş çıkış saatlerini düzenlemek amacıyla da hidrolik bariyer uygulaması yapıldı. Bununla birlikte, bu proje ile sunulan öneriler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “İzmir Sürdürülebilir Ulaşım Projesi”ne, “2030 Ulaştırma Master Planı” ve “Bisiklet Master Planı”na da entegre edildi.
İzmir’in Kemeraltı Bölgesi için sunduğumuz insanı ön plana alan çözümler, hem şimdiki hem de gelecek nesiller için daha yaşanabilir, yürünebilir bir şehir oluştururken İzmir’in eşsiz tarihi dokusunu muhafaza etmesine yardımcı olacaktır” diyen WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız, tavsiyelerin hayata geçmesiyle Kemeraltı’nın bölge sakinleri ve ziyaretçileri için daha cazip ve güvenli bir yer olacağını belirtiyor.