WRI Türkiye, 1 Şubat 2024 tarihinde başlayan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen, 3 yıl süreli “Adil Şehirler için Daha Güçlü Sivil Toplum” Projesi’ni yürütmektedir. Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) desteğiyle hayata geçirilen bu proje, daha katılımcı ve kapsayıcı bir yaklaşımla tasarlanan ve yönetilen adil şehirleri teşvik etmek için sivil toplum kuruluşlarının (STK) kapasitelerini artırmayı ve STK’lar ve yerel yönetimlerin bu alandaki diyalog ve iş birliğini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
İstanbul’un pilot çalışma alanı olduğu projede, yapılan çeşitli analiz ve görüşmelerin ardından Adalar, Arnavutköy, Esenler ve Sultanbeyli ilçeleri pilot çalışma alanları olarak seçilmiştir.
Proje kapsamında 4 pilot ilçede anket, paydaşlarla yüz yüze görüşmeler ve odak grup görüşmelerinden oluşan kapsamlı bir İhtiyaç Analizi çalışmasının yürütülmesi; STK’ların kapasitelerini güçlendirmek üzere “Sosyal Kuluçka Programı”nın düzenlenmesi; seçilen 4 pilot ilçenin daha adil ve kapsayıcı olması yönünde uygulanacak en az 5 proje için toplam 50.000 Avro’luk mikro hibe desteği verilmesi faaliyetleri yürütülecektir. Proje kapsamında ayrıca “Adil İstanbul Raporu”, “Yerel Yönetimler Rehberi” ve “Beyaz Kitap” gibi yayınlar geliştirilecektir.
Bu çağrının da konusu olan Sosyal Kuluçka Programı’na dahil olacak STK’lara ücretsiz olarak;
- Yüz yüze / çevrim içi eğitimler ve destekleyici uygulamalar,
- Birbirinden öğrenme ve deneyim paylaşımı imkanı sunacak İstanbul içi saha ziyaretleri,
- Avrupa Birliği ülkelerine çalışma ziyaretleri,
- Uzmanlarla uluslararası örneklerin paylaşılacağı çevrim içi seminerler (webinar),
- Mentörlük desteği,
- Mikro hibe desteği gibi birçok fırsat sunulacaktır.
Sosyal Kuluçka Programı’na başvuru şartları:
- Kar amacı gütmeyen bir yapıya sahip olmak (dernek/vakıf/kooperatif veya tüzel kişiliğe sahip olmayan sivil inisiyatifler);
- Son 5 yılda çeşitli kentli grupların hakları (yaşlı, engelli, kadın, çocuk, genç hakları vb.) alanında çalışmalar yapmış olmak;
- Sultanbeyli, Adalar, Esenler veya Arnavutköy ilçelerinde faaliyet göstermek ya da program kapsamındaki çalışmalarını bu ilçelerde gerçekleştirmeyi taahhüt etmek;
- Programa katılım için kuruluş bünyesinde aktif görev alan en az 2 kişi belirlemek;
- Programa en az %90 oranında katılım sağlamak;
- Program kapsamındaki saha ve masa başı uygulama çalışmalarını eksiksiz ve zamanında tamamlamak.
Program 8 aylık bir dönem halinde düzenlenecek ve 10 kuruluştan toplam 20 kişi kabul edilecektir. Proje kapsamında ileriki tarihlerde ikinci bir grup daha açılacak ve duyuruları tekrar paylaşılacaktır.
Programa katılım için başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz: STK Başvuru Formu
Başvurular 25 Aralık 2024 tarihinde sona erecektir. Sonuçlar 6 Ocak 2025 tarihinde açıklanacaktır.
Not 1: Programa başvuran STK’ların seçiminde çalışma alanları açısından çeşitliliğin sağlanmasına ve katılımcıların cinsiyet dağılımına dikkat edilecektir. Sorularınız için cemil.oguz@wri.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Sosyal Kuluçka Programı Eğitim Takvimi