‘Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi’ kapsamında Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi ile birlikte yürütülen, paydaşları arasında Çevre ve Şehircilik ve Milli Eğitim Bakanlıkları’nın da yer aldığı Türkiye’nin İlk Yeşil Kamu Binası Ankara Eryaman’da inşa edildi. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirilecek olan ileriki çalışmalar için BEA Eskişehir Çalışma Grubu ile birlikte Ankara Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne teknik gezi düzenledi.
UNDP proje sorumlusu Aslı Karabacak, Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı ile projenin tasarımından hayata geçirilmesine kadar olan süreci ve yerleşkede kullanılan teknik ekipmanları şantiye şefi Ömer Hasançebi ile birlikte ekibe anlattı. Okul yerleşkesinin teknik özellikleri şunlardan oluşuyor:
- Yeşil çatı
- Fotovoltaik güneş panelleri ve rüzgâr türbini
- Yağmur suyu toplama sistemi ve gri su kullanımı
- Yüksek performanslı bina kabuğu
- Solar baca ile doğal aydınlatma
- Güneş kırıcılar
- Verimli toprak kaynaklı ısı pompaları
- Absorbsiyonlu soğutma grubu ve trijenerasyon ünitesi
- Güneş duvarı
- Toprakaltı borulama sistemi
- Doğal havalandırma
Okul yerleşkesi Türkiye’de kamu binalarında enerji tüketimi ve buna bağlı sera gazı salımlarının maliyet etkin bir şekilde nasıl azaltılabileceğine örnek oluşturmakta. Öğrencilerin konfor ve sağlıklarının öncelikli tutulduğu bu projede yaşam döngüsü maliyet analizlerine göre yerleşkedeki binalar, baz binaya oranla kendini 9 yılda kendisini geri ödeyecek.