İstanbul Büyükşehir Belediyesi, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ve Sağlıklı Şehirler Ortaklığı ile birlikte “Yaya Durağı” projesine hayata geçirdi. Kent içi ulaşımda yol güvenliğini sağlamak, motorlu taşıtlar yerine bisiklet kullanmak ve yürümek gibi alternatifleri teşvik etmek üzere geliştirilen yaya durakları, yayalar için olan kamusal alanları artıracak.
Yaya Durakları, kent içi ulaşımda yol güvenliğini sağlamak, motorlu taşıtlar yerine bisiklet kullanmak ve yürümek gibi alternatifleri teşvik etmek amacıyla geliştiriliyor. Kaldırımı genişleterek, yol kenarlarında yayalar için özel platformlar oluşturmak anlamına gelen Yaya Durakları ile kaldırım genişliğini artırarak bölge sakinleri ve yayalar için kamusal alanlar yaratılması amaçlanıyor.
Yaya durakları, yalnızca insanları cezbeden kamusal bir oturma alanı sağlayarak çevreyi daha yaşanabilir bir mahalleye dönüştürebilir. Yaya duraklarının yaya trafiğini artırdığı ve insanların mahallede daha fazla vakit geçirmesine neden olduğu gözlemlenmektedir, bu hem yerel işletmeler hem de mahallenin yaşanabilirliği açısından faydalıdır. İstanbul Yaya Ulaşımı Ana Planı’nın beklenen hedeflerinden biri de kısa mesafeli yolculuklarda yürümeyi teşvik etmek ve özel araç yolculuklarını en aza indirmektir. Bu hedef uyarınca, İstanbul yaya durağı projesi ile seçilen yol üstü otopark alanlarını halka açık alanlara dönüştürerek kısa mesafelerde (özellikle ilk ve son kilometrede) yürümeyi teşvik amaçlanmaktadır.
Yaya Durağı projesi kapsamında İBB’nin konuyla ilgili departmanları ve ilgili ilçe belediye temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalıştay kapsamında, yayaların en yoğun olduğu bölgeler arasından durağın inşa edileceği bir pilot alan belirlendi. İlk yaya durağı uygulaması 30 Haziran 2022 tarihinde Şişli İlçesi Halaskargazi Caddesi üzerinde halkın kullnımına açıldı. Bundan sonraki süreçte yeni yaya durakları tasarlamak ve hayata geçirmek için gerekli tüm bilgilerin ve başvuru formunun yer aldığı web sitesi hazırlandı. www.yayaduragi.ibb.istanbul adresi üzerinden vatandaşların talepleri toplanarak, belirlenen ilçeler başta olmak üzere bütün İstanbul’a yayılması hedeflenmektedir.
TÜRKİYE’DE DESTEK ALAN TEK ŞEHİR İSTANBUL
Sağlıklı Şehirler Ortaklığı; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Vital Strategies iş birliğinde yürütülmekte olup Bloomberg Philanthropies tarafından destekleniyor. Yaya Durağı Projesi de Bloomberg Philanthropies’in ve Dünya Sağlık Örgütü’nün desteklediği Vital Strategies tarafından fonlanıyor. Ortaklık, kanıta dayalı müdahaleleri etkin bir şekilde uygulayarak, bulaşıcı olmayan hastalık ve yaralanmaların önlenmesinde şehirlerin sahip olduğu önemli role dikkat çekiyor.
2019 yılının sonunda ortaklığın üyesi olan İBB, daha önce Covid-19 kapsamında hazırladığı bir iletişim kampanyası kapsamında ortaklıktan destek almıştı. İstanbul, Türkiye’de Sağlıklı Kentler Ortaklığı'na üye olup destek alan tek şehir. Ortaklığa üye olan şehirler, daha sağlıklı ve güvenli alanların oluşturulmasında önemli adımlar atıyor.