EMBARQ – Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi Türkiye tarafından 30 Haziran – 2 Temmuz tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen “1. Bisikletle Bütünleşik Ulaşım Çalıştayı’na Ulaşım Daire Başkanlığı, Trafik Denetleme, UKOME, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri, Ulaşım Art yetkilileri ve I-CE (Interface for Cycling) uzmanları katıldı.
Çalıstay’ın açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Nazif Altınpınar, EMBARQ-Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi ile 6 ay önce, ulaşımdan kaynaklanan sorunları gidermek amacıyla, çevreyi kirletmeyen, enerji tasarrufu sağlayan ve yaşanabilir bir kentsel ulaşım oluşturmak için iki farklı proje üzerinde çalışma başlattıklarını anlattı. Projelerden ilkinin Bisikletli Ulaşım Projesi olduğunu belirten Altınpınar, “Projenin ilk çalıştayını bugün başlatıyoruz. Proje Geliştirme Koordinatörlüğü tarafından başlatılan ve kaldırımlar üzerinde yatay ve düsey işaretlerle oluşturulan bisiklet yollarına ilave olarak bu proje kapsamında bisiklet koridorları, bisiklet bulvarları, paylaşımlı bisiklet yolları yapılacak. Bisikletin kentin ulaşım sisteminde temiz enerjili bir araç olarak yer alması sağlanacak. Antalya’ya yakışır bir bisiklet ağı oluşturulacak. Bisiklet kent içi ulaşımın bir parçası olacak” diye konuştu.
Çalıştay süresince Hollandalı bisiklet ulaşım planlaması uzmanları Tom Godefroiij ve Jeroen Buis tarafından bisikletle bütünleşik ulaşım planlaması konusunda sunumlar yapıldı. Ayrıca katılımcılar tarafından Antalya’da bisikletle bütünleşik ulaşım planlaması vizyonu oluşturulması, bisiklet altyapısının güçlü, zayıf yanlarını, tehdit ve fırsatlarının değerlendirilmesi, kavramsal bir bisiklet ağı oluşturulması üzerine çalışmalar yapıldı. Çalıştay ekibi, kavramsal bisiklet ağı oluşturduktan sonra, olası bisiklet yolları pilot uygulama koridorlarında bisiklet kullandılar ve mevcut durumu daha yakından görme fırsatı buldular. Çalıştayın son gününde olası güzergahlar üzerinde son karar verildi, bir sonraki çalıştaya kadar yapılacak işler belirlendi ve görev dağılımı yapıldı.
Çalıştayın sonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Nurettin Tonguç ise, 3 gün süren çok yararlı bir çalıştay gerçekleştirildiğini belirtti. Tonguç, “Antalya’daki bisiklet ulaşımının önemini tekrar ettik. Farklı yönlerinden baktık. Tartıştık ve kesin karara vardık ki, bisiklet Antalya için gerekli ve önemli bir ihtiyaç. Bisiklet yolları, yapmamız gereken en önemli işlerimizin başında geliyor” dedi. EMBARQ- Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi direktörü Sibel Bülay işe, dünyanın her yerinde kentiçinde motorlu araç kullanımının azaltılmasının hedeflendiğini belirtti ve Antalya’da bisikletin kentici ulaşımdaki önemine vurgu yaptı. Ayrıca EMBARQ- Şürdürülebilir Ulaşım Merkezi Ulaşım Mühendisi Burhan Kocaman çalıştayin öncesinde ve çalıştay süresince yapılan çalışmaları özetleyen bir sunum yaptı
Bir sonraki çalıştay 22-24 Eylül 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek ve belirlenen pilot güzergah üzerinde tasarım çalışmalarına başlanacaktır.
Antalya Bisikletle Bütünleşik Ulaşım Çalıştayı Katılımcıları:
- Nurettin TONGUÇ- Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü
- Emel YORULMAZ – UKOME Müdürü
- Sevcan ATALAY- UKOME Şehir Plancısı
- Mehlika SEVÜK-Ulaşım Şube Müdürü
- Aşır Sakik- Trafik Denetleme
- Metin GÜRGÜR – Murat Paşa Belediyesi Yapı Kontrol
- Ozan Ali DAYIOĞLU – Konyaaltı Fen İşleri
- Hakan KARASU – Murat Paşa Belediyesi
- Tansen DURMAZ – Antalya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri
- Ayça Öncü YILDIZ – Ulaşım Art Ulaşım Danışmanı
- Erhan ÖNCÜ– Ulaşım Art Ulaşım Danışmanı
- Sibel BÜLAY– EMBARQ-Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi Direktörü
- Burhan KOCAMAN– EMBARQ-Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi, Ulaşım Mühendisi
- Şefik ELBEYLİ– EMBARQ-Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi, Ulaşım Mühendisi
- Tom GODEFROİİJ – I-CE (Interface for Cycling)
- Jeroen BUIS – I-CE (Interface for Cycling)
===
Antalya Basını Çalıştaya yoğun ilgi gösterdi. Çalıştay hakkında birçok olumlu haber günlük gazetelerde yayınlandı.