TÜRKİYE’NİN KENT İÇİ BİSİKLETLİ ULAŞIM STRATEJİ PLANI HAZIR!

Bisikletin kent içinde ulaşım aracı olarak benimsenmesi ve kullanılması hedefiyle başlatılan ‘Herkes İçin Bisiklet!’ projesi, Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı – 2030’un hazırlanmasıyla sona erdi. 

Yerel ve merkezi proje paydaşları tarafından, ‘Bisiklet sürmenin herkes için güvenli, erişilebilir ve keyifli olduğu, yeşil ve sürdürülebilir bir Türkiye’ vizyonuyla geliştirilen Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı – 2030, 29 Mart 2022 tarihinde Ankara’da düzenlenen kapanış toplantısında tanıtıldı.

2050’YE KADAR BİNALARDA SIFIR KARBON HEDEFİ İÇİN GLOBAL İŞ BİRLİĞİ

Kolombiya’dan Bogota ve Cali, Türkiye’den Gaziantep ve Konya’nın pilot şehirler olarak seçildiği Sıfır Karbon Binalar projesinin ulusal lansmanından sonra global lansmanı da yapıldı. Proje kapsamında, Kolombiya ve Türkiye'den başlayarak, 2050’ye kadar farklı ülkelere ve şehirlere sıfır karbon binalar için yol haritaları ve eylem planlarının hazırlanmasında destek verilecek. Zira

binalar, iklim değişikliğine karşı önemli ve maliyet etkin çözüm sunuyor, kentsel emisyon azaltım potansiyelinin yüzde 58'ini oluşturuyor.

Uygulama Alanı:

SIFIR KARBON PROJESİ İLE GAZİANTEP VE KONYA ‘HIZLA’ SIFIR KARBON BİNALARA KAVUŞACAK!

Pilot şehirler olarak Gaziantep ve Konya’nın seçildiği uluslararası Sıfır Karbon Binalar projesiyle binaların karbonsuzlaştırılmasına yönelik yerel eylem planlarının geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesine destek verilecek. Sıfır karbon binalara yatırım sağlamak üzere yerel yönetimlerle birlikte, özel sektör paydaşları ve kalkınma bankalarının desteğiyle finans modelleri ortaya konacak.

Uygulama Alanı:

SEKİZ ŞEHİRDE ‘HERKES İÇİN BİSİKLET!’

Kentlerde bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar yapan WRI Türkiye şimdi de Hollanda Bisikletliler Birliği Fietsersbond ile birlikte, Kayseri’den Gaziantep’e, İzmir’den Adana’ya sekiz ilde ‘Herkes İçin Bisiklet!’ projesini hayata geçiriyor. Özellikle COVID-19 ile birlikte daha da önem kazanan kent içi ulaşımda sağlıklı, ekonomik ve çevreci bir alternatif olarak bisikletin benimsenmesini amaçlayan projenin merkezinde STK’lar yer alıyor.

Bari Bugün Arabasız Yaşa!

- Her yıl 22 Eylül, “Arabasız dünya günü” kutlanıyor. Deli mi ne bunlar diyeceksiniz. Ama bu insanların amacı, araba bağımlısı kültürün delilik olduğunu anlatabilmek...
- Neden mi? Her gün sayısı katlanarak artan özel araçların yakıtı, iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden olan petrol... Daha fazla araba, daha fazla kirlilik, sıkışıklık, ölümcül kazaların artması ve daha sağlıksız bir hayat demek.

BikeLab Konya - Çalıştay Raporu

'EMBARQ Türkiye-Sürdürülebilir Ulaşım Derneği'nin Konya Büyükşehir Belediyes işbirliği ile geliştirdiği BikeLab Konya Projesi kapsamında 18 Nisan 2013'te Bisikletli Yaşam Çalıştayı düzenlenmişti. Bu çalıştayda, 200 km’ye yakın mevcut bisiklet yollarının bisikletli ulaşım açısından daha güvenli hale gelmesi için neler yapılabilir, bisikletin toplu taşıma ile bütünleşmesi ne şekilde sağlanabilir, Konya’da bisiklet kültürü nasıl geliştirilebilir gibi sorulara paydaşlarımızla birlikte cevap aradık.