İklim Hedeflerine Ulaşmak için 3 Yeni Stratejik Belge: Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası ve Yerel Eylem Planları

Dr. Meltem Bayraktar, Kıdemli Yönetici, Kentsel Verimlilik ve İklim Programı, WRI Türkiye*

Baret Binatlı, Yapılı Çevre Yöneticisi, Kentsel Verimlilik ve İklim Programı, WRI Türkiye

Tuğçe Üzümoğlu, İklim Çalışmaları Yöneticisi, Kentsel Verimlilik ve İklim Programı, WRI Türkiye

tarafından kaleme alınan bu yazı İTÜ Vakfı Dergisi Ocak-Mayıs 2024 sayısında yayımlanmıştır.

 

Uygulama Alanı:

2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine Bir Adım Daha Yaklaşıldı: Bina Sektörünü Karbonsuzlaştırmak İçin Türkiye Yol Haritasını Belirledi

WRI Türkiye’nin yürüttüğü, Türkiye’de nihai enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 32’sinden, sera gazlarının da yaklaşık yüzde 30’undan sorumlu olan bina sektörüne yönelik kapsamlı, öncü ve sürdürülebilir çözüm önerileri sunarak iklim değişikliği ile mücadeleyi hızlandırmayı hedefleyen Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcı Projesi kapsamında hazırlanan yol haritası tamamlandı.

Uygulama Alanı:

2050’YE KADAR BİNALARDA SIFIR KARBON HEDEFİ İÇİN GLOBAL İŞ BİRLİĞİ

Kolombiya’dan Bogota ve Cali, Türkiye’den Gaziantep ve Konya’nın pilot şehirler olarak seçildiği Sıfır Karbon Binalar projesinin ulusal lansmanından sonra global lansmanı da yapıldı. Proje kapsamında, Kolombiya ve Türkiye'den başlayarak, 2050’ye kadar farklı ülkelere ve şehirlere sıfır karbon binalar için yol haritaları ve eylem planlarının hazırlanmasında destek verilecek. Zira

binalar, iklim değişikliğine karşı önemli ve maliyet etkin çözüm sunuyor, kentsel emisyon azaltım potansiyelinin yüzde 58'ini oluşturuyor.

Uygulama Alanı:

SIFIR KARBON PROJESİ İLE GAZİANTEP VE KONYA ‘HIZLA’ SIFIR KARBON BİNALARA KAVUŞACAK!

Pilot şehirler olarak Gaziantep ve Konya’nın seçildiği uluslararası Sıfır Karbon Binalar projesiyle binaların karbonsuzlaştırılmasına yönelik yerel eylem planlarının geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesine destek verilecek. Sıfır karbon binalara yatırım sağlamak üzere yerel yönetimlerle birlikte, özel sektör paydaşları ve kalkınma bankalarının desteğiyle finans modelleri ortaya konacak.

Uygulama Alanı:

Sıfır karbon bazı şehirler için ütopya değil

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in geçenlerde İstanbul’da düzenlediği “7. Yaşanabilir Şehirler Sempozmu”nun teması şöyleydi:

“Şehirler için Düşük Karbon Yetmez, artık Sıfır Karbon Zamanı”.

2005 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren WRI’in (Dünya Kaynakları Enstitüsü) Türkiye ofisinin Direktörü Dr. Güneş Cansız’ın açılış konuşmasında vurguladığı gibi dünya nüfusunun 

Uygulama Alanı:

Eskişehir'in enerji verimliliği projesi örnek oldu.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin iklim kriziyle mücadele kapsamında başlattığı kamu binalarında enerji verimliliği projesi, iklim eylemi alanında dünyanın en başarılı 20 çalışması arasında gösterildi.

AA muhabirinin "2020 İklim Gelişimi Takip Platformu"ndan derlediği bilgilere göre, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler organizasyonundan teknik destek alarak başlattığı "Binalarda Enerji Verimliliğinin İvmelendirilmesi Projesi" ile önemli bir başarıya imza attı.

Uygulama Alanı:

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ İLE 4.5 MİLYON DOLAR TASARRUF

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalarına devam ediyor. 2016 yılında Binalarda Enerji Verimliliği Platformu’ndan teknik destek almaya hak kazanan 6 pilot şehirden biri olan Eskişehir, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ekibi ile çalışmalarını sürdürüyor.

Uygulama Alanı:

Eskişehir’de Bina Verimliliğini Arttırmak Amacıyla Yapılacak Eğitim Serisinin İlki Gerçekleştirildi

Birleşmiş Milletler tarafından 2011 yılında oluşturulan Herkes için Sürdürülebilir Enerji (Sustainable Energy for All - SE4ALL) girişiminin alt platformu “Bina Verimliliği Çalışmalarının İvmelendirilmesi Projesi (BEA)”, binalarda enerji verimliliğini artırarak daha sağlıklı ve yaşanabilir şehirler oluşturmayı hedefleyen çalışmalar yürütmeye başladı.

Uygulama Alanı: