Haberler
-
Geleneksel Mahalle Anlayışımız Dirençli Kentlerin Anahtarı
Salgın, başladığından beri gerek bireysel gerekse toplumsal yaşantımızda pek çok şeyi beklemediğimiz ölçüde değiştirdi. Kent hayatının olmazsa olmazı olan ‘bir araya gelme’ eyleminden kaçınır olduk bir kere. Bu durum tüm yaşamımıza, çalışmamıza, ulaşımımıza, eğitimimize ve sosyalleşmemize yansıdı.
Pandemi sonrası şehircilik adına dünyada atılan adımlar neler?
-
İSTANBUL'DA BİR İLK: YAYA DURAĞI!
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Sağlıklı Şehirler Ortaklığı (The Partnership for Healthy Cities - PHC) iş birliğiyle İstanbul için bir yaya durağı tasarlayacak. Kent içi ulaşımda yol güvenliğini sağlamak, motorlu taşıtlar yerine bisiklet kullanmak ve yürümek gibi alternatifleri teşvik etmek üzere geliştirilen yaya durakları, yani ‘parklet’ler, yol kenarlarında yayalar için özel oluşturmuş küçük platformlar. Amaç, kaldırım genişliğini artırarak bölge sakinleri, yayalar için kamusal alanlar yaratmak.
-
ŞEHİRLERİN ULAŞIM SORUNLARI TÜRKİYE’NİN İLK ULAŞIM AĞI ‘KAVŞAK’TA ÇÖZÜLECEK
Türkiye’nin sürdürülebilir kent içi ulaşımı geliştirmek amacıyla kurulan ilk ağı Kavşak’ın açılışı Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında gerçekleştirildi. STK’lar başta olmak üzere kamu, özel sektör, akademi ve medya gibi farklı alanlarda çalışan kurum ve kuruluşları bir çatı altında toplayan Kavşak’ın hedefi kent içi ulaşım sorunlarını çözmek için yerel yapılanmaları güçlendirmek.
-
‘HAYDİ TÜRKİYE BİSİKLETE!’DE FİNAL: KENT İÇİ BİSİKLETLİ ULAŞIM İLETİŞİMİNDE YOL HARİTASI
Kent içi bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmaya yönelik iletişim kampanyası odaklı ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ projesi tamamlandı. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız: “Özellikle Covid-19 süreci ve sonrasında bisikletli ulaşımın yaygınlaşması hayati önemde. Kampanyaya katılan belediyelerin deneyimlerini içeren bu rapor, halkı bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmaya teşvik etmek isteyen Türkiye’deki tüm belediyeler için bir rehber niteliğinde” dedi
-
İSTANBUL’UN KORONA İLE İMTİHANI
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız, Gazete Kadıköy’den Erhan Demirtaş'a verdiği röportajda “İnsanlar, kriz ortamı sakinleştiğinde toplu taşıma imkanlarını kullanmak yerine özel araç kullanımını daha çok tercih edebilir. Bu durum İstanbul’un sürdürülebilir bir şehir olması yolundaki en önemli zorluklardan birini oluşturacaktır” diyor.
-
Pandemi Şehircilik Anlayışını Nasıl Değiştirecek?
Bugün yaşadığımız pandemi hiç şüphesiz toplumsal hafızamızda uzun yıllar yer tutacak, özellikle büyük şehirlerde yaşayan birçok insanın alışkınlıklarında değişimlere neden olacak gibi görünüyor. İnsanlar üzerindeki bu etki elbette şehirlere ve şehircilik anlayışına da yansıyacak. Bu olası yansımaları, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı birçok ülkede faaliyet gösteren ve sürdürülebilir şehircilik çalışmaları yapan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız ile konuştuk.
-
Yarının İnşası: WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler
Büyük kentlerin iki temel sorunu, sürdürülebilirlik ve ulaşım. Faaliyete başladığı 2004’ten bu yana bu iki alanda çalışmalar yürüten WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ile çözüm yolunda bisikletin önemini konuştuk. -
TÜRKİYE’DEN HOLLANDA’YA ‘BİSİKLET ÇIKARMASI’
Kent içi bisikletli ulaşım konusunda yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in Avrupa Birliği fonuyla hayata geçirdiği iletişim projesi ‘Haydi Türkiye Bisiklete!nin katılımcıları Hollanda’ya ‘çıkarma yaptı’! Türkiye’nin dört bir yanında bisikleti bir ulaşım aracı haline getirmeyi, belediyelere bu konuda yol göstermeyi hedefleyen proje kapsamında 10 – 12 Temmuz tarihlerinde başkent Amsterdam’da saha çalışması gerçekleştirildi.
-
‘HAYDİ TÜRKİYE BİSİKLETE!’
2011’den bu yana bisikletli ulaşım konusunda çalışan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ ile bir iletişim projesine imza atıyor. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Destek Programı II çerçevesinde fon alan ve bisikleti ulaşım aracı haline getirmek isteyen belediyelerin farkındalık kampanyalarına destek olmayı hedefleyen projeye İzmir, Eskişehir ve Lüleburgaz katılıyor.
-
Kiev'e Sürdürülebilir Ulaşım Projesi
Sürdürülebilir şehir ve ulaşım odakiı bir çok proje yürüten WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Ukrayna'nın Başkenti Kiev'de yeni bir projeye imza attı. Kiev'in tarihi semtlerinden biri olan Rusanivka'yı pilot semt seçerek bölgede sürdürülebilir bir ulaşım sistemi kurmayı ve daha sonrasında da bu modeli tüm şehre uygulamayı hedefleyen WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Proje kapsamında Kiev Belediyesi yetkileri iie birlikte çalışarak en doğru planlama yöntemlerini uygulamayı amaçlıyor.