TÜRKİYE’NİN KENT İÇİ BİSİKLETLİ ULAŞIM STRATEJİ PLANI HAZIR!

Bisikletin kent içinde ulaşım aracı olarak benimsenmesi ve kullanılması hedefiyle başlatılan ‘Herkes İçin Bisiklet!’ projesi, Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı – 2030’un hazırlanmasıyla sona erdi. 

Yerel ve merkezi proje paydaşları tarafından, ‘Bisiklet sürmenin herkes için güvenli, erişilebilir ve keyifli olduğu, yeşil ve sürdürülebilir bir Türkiye’ vizyonuyla geliştirilen Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı – 2030, 29 Mart 2022 tarihinde Ankara’da düzenlenen kapanış toplantısında tanıtıldı.

SEKİZ ŞEHİRDE ‘HERKES İÇİN BİSİKLET!’

Kentlerde bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar yapan WRI Türkiye şimdi de Hollanda Bisikletliler Birliği Fietsersbond ile birlikte, Kayseri’den Gaziantep’e, İzmir’den Adana’ya sekiz ilde ‘Herkes İçin Bisiklet!’ projesini hayata geçiriyor. Özellikle COVID-19 ile birlikte daha da önem kazanan kent içi ulaşımda sağlıklı, ekonomik ve çevreci bir alternatif olarak bisikletin benimsenmesini amaçlayan projenin merkezinde STK’lar yer alıyor.

‘HAYDİ TÜRKİYE BİSİKLETE!’DE FİNAL: KENT İÇİ BİSİKLETLİ ULAŞIM İLETİŞİMİNDE YOL HARİTASI

Kent içi bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmaya yönelik iletişim kampanyası odaklı ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ projesi tamamlandı. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız: “Özellikle Covid-19 süreci ve sonrasında bisikletli ulaşımın yaygınlaşması hayati önemde. Kampanyaya katılan belediyelerin deneyimlerini içeren bu rapor, halkı bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmaya teşvik etmek isteyen Türkiye’deki tüm belediyeler için bir rehber niteliğinde” dedi   

Uygulama Alanı:

‘WRI Ross Center Prize for Cities’ Ödül Başvurusunda Son Bir Ay!

Dünyanın dört bir yanından şehirlerin çığır açan girişimleri ve sürdürülebilir etkiye sahip kentsel dönüşüm projeleriyle yarışacağı ‘WRI Ross Center Prize for Cities’ ödülü için son başvuru tarihi 7 Temmuz 2020 olarak açıklandı. Birincilik ödülü 250 bin dolar.
 
Kentlerde yaşayan milyonlarca insana daha iyi bir yaşam sunmayı hedefleyen WRI Ross Center for Sustainable Cities’in bu yıl ikinci kez vereceği ‘WRI Ross Center Prize for Cities’ ödülüne başvuru süresi uzatıldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için harekete geçti: “Haydi Eskişehir Bisiklete!”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kent içi ulaşımda bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla harekete geçti. Ulaşım Ana Planı içerisinde büyük bir yere sahip bisiklet ağının genişletilmesi konusunda bir süredir STK ve dernekler ile çalışmalarını ortaklaşa sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği fonuyla şehirleri bisiklet kullanmaya teşvik eden WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ile Eskişehir’de ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ çalıştayı düzenledi.

Eskişehir'in enerji verimliliği projesi örnek oldu.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin iklim kriziyle mücadele kapsamında başlattığı kamu binalarında enerji verimliliği projesi, iklim eylemi alanında dünyanın en başarılı 20 çalışması arasında gösterildi.

AA muhabirinin "2020 İklim Gelişimi Takip Platformu"ndan derlediği bilgilere göre, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler organizasyonundan teknik destek alarak başlattığı "Binalarda Enerji Verimliliğinin İvmelendirilmesi Projesi" ile önemli bir başarıya imza attı.

Uygulama Alanı:

“Haydi Türkiye Bisiklete!” projesi kentlerde bisikletli ulaşımı teşvik edecek.

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Dutch Cycling Embassy ortaklığında Nisan 2019’da başlattığı proje ile “Haydi Türkiye Bisiklete!” diyor. 15 ay sürecek proje kapsamında WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Türkiye’den İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Lüleburgaz Belediyesi olmak üzere üç belediye ile çalışarak kapsamlı iletişim kampanyaları ile ilgili kentlerde bisikletli ulaşımı teşvik edecek.  Projenin detaylarını WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Haydi Türkiye Bisiklete Proje Koordinatörü Dr.

İstanbul'da "park et-devam et" sistemi bisikleti sevdirdi

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız ile Türkiye çapında yapılan bisikletli ulaşım çalışmalarını masaya yatırdık. Sohbet esnasında İstanbulluların ulaşımda vazgeçilmezi olan metrobüsün de kurumun ilk projesi olduğunu öğrendim. Dr. Güneş Cansız, Türkiye'de aralarında İstanbul, Konya, Bolu, İzmir, Eskişehir'in de olduğu 14 şehre bisiklet, yayalaştırma, metrobüs, yol güvenliği, hava kalitesi, toplu taşıma ve binalarda enerji verimliliği konularında destek verdiklerini anlattı. 

İstanbul'da bisiklet yolları ne durumda?

Uygulama Alanı:

TÜRKİYE’DEN HOLLANDA’YA ‘BİSİKLET ÇIKARMASI’

Kent içi bisikletli ulaşım konusunda yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in Avrupa Birliği fonuyla hayata geçirdiği iletişim projesi ‘Haydi Türkiye Bisiklete!nin katılımcıları Hollanda’ya ‘çıkarma yaptı’! Türkiye’nin dört bir yanında bisikleti bir ulaşım aracı haline getirmeyi, belediyelere bu konuda yol göstermeyi hedefleyen proje kapsamında 10 – 12 Temmuz tarihlerinde başkent Amsterdam’da saha çalışması gerçekleştirildi.